Vergoeding
Vanuit de basisverzekering wordt er 10 uur per kalenderjaar vergoed voor ergotherapie, afhankelijk van uw aanvullende verzekering kan dit meer zijn. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar of in de polisvoorwaarden nalezen.
Vergoeding
Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en dit gaat niet van het eigen risico van ouders af, ieder kind heeft hier recht op. Voor ergotherapie is een hulpvraag vanuit ouders nodig om deze vergoeding te krijgen, maar zorgen van school over de ontwikkeling van het kind wordt als een passende hulpvraag gezien. Zeker voor ouders die het zelf lastig vinden een hulpvraag te stellen is dit een fijne gedachte.
Door ergotherapie vroeg in te zetten bij het signaleren van mogelijke problemen voor de toekomst op het gebied
prikkelverwerking, (voor) schoolse en knutselvaardigheden, schrijven, ADL-taken, concentratie en planmatig handelen kunnen wij vaak met een kortdurend traject en veel adviezen naar ouders en school veel bereiken.
De inzet van ouders is bij de therapie erg belangrijk, kinderen leren door doen en veel herhaling, waarbij wij ouders echt nodig hebben om ons therapie-aanbod thuis verder door te zetten!
Natuurlijk kunt u bij ons ook zelf u behandelingen betalen, bijvoorbeeld wanneer de vergoede uren van uit de zorgverzekeraar op zijn n u de ergotherapie wilt voortzetten.
Ons tarief is voor 2025 vastgesteld op €23,50 per kwartier en een toeslag voor aan huis €35,-
Verzekeringen per 2025
Ook in 2025 blijven de kosten stijgen en stijgen de tarieven helaas niet mee om een rendabel een praktijk overeind te houden, wat betekend dat wij niet concureren met tweede lijnszorg rondom salaris en het hierdoor extra lastig is om personeel aan te komen. Dit betekend helaas een wachtlijst, die wij liever niet zien.
Wij hebben er in 2025 echter wel voorgekozen om weer alle contracten te tekenen, daar Caresq het basistarief heeft rechtgetrokken en wij dus ook deze klanten weer rechtstreeks declareren via de zorgverzekeraar.
Voor ons blijft het ieder jaar een afweging wat we doen bij het aangaan van contracten, waarbij wij alleen voor u tekenen, omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg. De kinderen die wij nu bedienen, staan later voor ons klaar, en hebben recht op een goede ontwikkeling en daar helpen wij ze graag bij!
Verwijzing
Ergotherapie is direct toegankelijk, DTE ofwel Directe Toegankelijkheid Ergotherapie, dit betekend zonder verwijzing van huisarts, consultatiebureauarts of specialist. Vanaf 2020 geldt dit voor alle zorgverzekeraars!
Wij dienen middels DTE een uitgebreide screening te doen op rode vlaggen met de vraag of er niet alsnog een verwijzing moet komen, wat bij kinderen bijna altijd het geval is. Daarnaast gaat deze verplichte screening van de behandeltijd af, welke wij niet vraaggericht aan het kind kunnen besteden, waardoor wij graag met verwijzing werken.
Het kost daarbij de huisarts minder tijd om een verwijzing uit te schrijven, dan de tijd die wij (niet vergoed) kwijt zijn met het uitwerken van een DTE die de huisarts vervolgens ook moet lezen en bij rode vlaggen alsnog een verwijzing uit moet schrijven. Iets met paarse krokodillen voor ons allemaal!
Als u contact opneemt met uw huisartsenpraktijk en uw hulpvraag bespreekbaar maakt hebben wij de ervaring dat huisartsen bereid zijn om een verwijzing uit te schrijven.
De ervaring is dat een specialist eigenlijk altijd direct een verwijzing uitschrijft als deze uw kind doorverwijst, dus vergeet die vooral niet meteen te vragen.
Mocht school u ondersteunen in hulpvraag kunt u hun vragen om het formulier “Verzoek om ergotherapie” in te vullen.
Verzoek om kinderergotherapie