Ergotherapie

Ochtend

De ochtendplanning hoort er bij ieder kind bij, ook al voordat het kind naar school gaat, maar dit verloopt niet altijd soepel. Lukt het jullie kind niet om ’s ochtend het bed uit te komen? Kan het kind zich niet zelfstandig aankleden, boterham smeren of tanden poetsen? Denk jij als ouder dat het tijd wordt dat het kind dit zelfstandig moet kunnen of kun je hulp gebruiken dit aan te leren? Dan kunnen wij als ergotherapeuten tips geven die de ochtendplanning vergemakkelijken.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Prikkelverwerkingsproblemen

Makkelijk afgeleid zijn, met andere dingen bezig

Praxisproblemen

Weet niet hoe en waar te beginnen

Problemen met de motoriek

Veters strikken, sluitingen of bestek hanteren

Opstarten!

De ochtend valt niet mee, het is lekker warm in bed en dan moet je van alles gaan doen! Als dit allemaal goed gaat is het gezellig en is er aan het einde vaak nog tijd voor een extra knuffel, een spelletje of high five, maar wat als dit niet vanzelfsprekend is?
Als ergotherapeuten gaan wij eerst met het kind en zijn omgeving de ochtend in kaart brengen om te zien waar we kunnen helpen. Het is belangrijk dat het kind zelf weet en ervaart waar het moeite mee heeft, zodat we samen kunnen achterhalen waar de vraag vandaan komt.

Wij kunnen het kind tips geven en samen oefenen om zichzelf makkelijker en sneller aan te kunnen kleden, door sluitingen beter te leren hanteren. Of om kleren de avond van te voren klaar te leggen, zodat dit ’s ochtends geen tijd kost. Samen een ochtendplanning maken, zodat het kind weet waar het aan toe is en dit structuur biedt. Of een ochtendritueel maken bij het opstaan, zodat het kind rustig wakker kan worden en niet te veel prikkels tegelijk ervaart.
Daarnaast kunnen we adviezen geven en samen oefenen om dit beter te laten verlopen.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Suze - 9 jaar

Suze was erg traag in de ochtend, was snel afgeleid en ging steeds andere dingen doen. Ze was overal mee bezig, maar niet met wat ze moest doen en ook de volgorde van handelingen vroegen heel veel van haar. Wat komt eerst en hoe verder?
Samen met Suze zijn we gaan kijken waar het mis ging en hoe we konden helpen. We hebben samen een ochtend planning met pictogrammen gemaakt van alles wat ze in de ochtend moet doen, zodat Suze inzicht heeft wat ze wanneer moet doen. Daarnaast stimuleren de plaatjes haar om bij de taak te blijven en niet met andere dingen bezig te gaan.
Suze is hierdoor meer gericht op haar taak en is zelfstandig binnen de tijd klaar met haar ochtendritueel. Dit is niet alleen fijn, maar geeft ook meer ontspanning en rust binnen het hele gezin, waardoor de ochtenden weer gezellig zijn!

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×