Linkshandigendag

Linkshandigendag

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag
In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine en grote ongemakken waar linkshandigen mee te maken krijgen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigen dag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben
Linkshandigen-belangenverenigingen en linkshandigen winkels (www.delinkshandigenwinkel.nl) benadrukken dat veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten e.d. voor linkshandigen minder geschikt zijn. Denk maar eens aan knippen met een schaar, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid, maar dat klinkt erger dan het is.

De meeste linkshandigen redden zich prima, maar… voor een groot aantal linkshandige is het een zege als ze met een linkse schaar kunnen knippen of zonder vlekken schrijven.

Linkshandig zijn heeft ook voordelen!
Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals bij tennis, waterpolo en badminton. Vooral bij contactsporten zoals boksen en schermen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Met een verrassende stoot met de degen of welgemikt schot kun je daar als linkshandige goed van profiteren.

Voor zover linkshandig zijn vroeger een taboe was, is dat vandaag de dag in onze cultuur niet meer het geval
Er is nog wel een aantal culturen waar linkshandigheid not done is. De linkerhand is onrein (je veegt je bibs ermee af) en links wordt gezien als zwak, slecht of duivels. De uitdrukkingen 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen getuigen ook al niet van positiviteit.

Wat kun je zelf doen op de dag van de linkshandigen?

  • Ga op de foto (uh… met iets in je linkerhand of heb je die hand nodig om de foto te maken???) , zet je foto online en gebruik de hashtag #leftie #linkshandigendag #ergotherapiedeoplossing
  • Je kunt een linkshandige zone inrichten, iedereen in dit gebied moet alles met de linkerhand doen. Knippen, eten, timmeren….
  • Gebruik de hashtag #linkshandigendag.

    Op Linkshandigendag – dag van de linkshandigen 13 augustus 2023 lees je nog veel meer over deze dag!

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×