Ergotherapie

Voorbereidend schrijven

Het schrijven van letters en cijfers wordt gestart in groep 3, echter kan dit niet zonder een goede basis welke in de kleuterklassen gelegd wordt. De basis die in de kleuterklassen gelegd wordt is het voorbereidend schrijven. Kleuters zijn al veel bezig met fijn motorische handelingen zoals het rijgen van kralen, kralenplank maken en kleien.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Problemen met de motoriek

Fijn motorische vaardigheden trainen

Praxisproblemen

Volgen van schrijfpatronen

Vastpakken van kleine voorwerpen tussen de vingers

Moeite met manipuleren en positioneren

Voorbereidend schrijven!

In groep 1 en 2 wordt er gestart met het oefenen de activiteiten voor het voorbereidend schrijven. Sommige kinderen vinden het zelfs leuk om al een beetje te beginnen met het echte schrijven op papier of in zand. Het is afhankelijk per kind in hoeverre dit al echt letters zijn of voornamelijk krabbels.

Wanneer een kind vastloopt binnen de vaardigheden van het voorbereidend schrijven en er vanuit school of thuis een zorg ontstaat of het kind in groep 3 mee kan komen bij het beginnen aan het schrijven, kan de Ergotherapie ingeschakeld worden om het kind hierin te ondersteunen.

Bij de Ergotherapie gaat het kind oefenen met fijn-motorische activiteiten, zoals het rijgen van kralen, transleren van voorwerpen, knutselen, etc. Hierbij worden de fijn motorische vingerbewegingen getraind en gestimuleerd die van belang zijn bij het schrijven en een juiste pengreep.
Ook gaat het kind oefenen met voorbereidende schrijfbewegingen in zand of scheerschuim. Hierbij worden wel de bewegingen al gemaakt en gevoeld, alleen is het hierbij dan nog niet van belang om de potlood vast te houden.

Op een speelse manier kan een kind klaargestoomd worden voor groep 3, waar het echte schrijven begint.

WRITIC

In groep 2 kunnen wij in de klas de WRITIC afnemen om te kijken of een kind schrijfrijp is om in groep 3 te starten! De ergotherapeut kan het kind ondersteunen in de ontwikkeling van de fijne motoriek, coördinatie, het gedissocieerd bewegen van de vingers (vingers apart van elkaar laten bewegen) en lateralisatieproces, belangrijke voorwaarden om tot schrijven te komen.
Daarnaast kijkt een ergotherapeut ook naar de sterke kanten van het kind en hoe deze ingezet kunnen worden bij de activiteit schrijven. Natuurlijk nemen we een goede schrijfhouding ook mee in het hele proces!

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Rick - 6 jaar

Rick is 6 jaar oud en komt sinds kort bij de ergotherapie. De ouders van Rick hebben contact opgenomen met de ergotherapie, nadat de leerkracht van Rick aangegeven heeft dat ze zorgen heeft over Rick bij het vasthouden van zijn potlood en het kleuren. Ook het werken met kraaltjes doet Rick liever niet.
De juffrouw wilt Rick helpen zodat het echte schrijven in groep 3 dadelijk makkelijker gaat.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×